4 yıl hayallerin gerçekleşmesi için uzun bir süre mi?

Bundan 4 yıl önceydi. 2011 yılı yaz aylarında, Çayeli’nde bir grup genç bir araya gelmiş, kimisi üniversite öğrencisi kimisi henüz lise. Fakat hepsinin ortak bir gayesi vardı. Sokak sokak dolaşıyor, girmedikleri kapı kalmıyor, el sıkmadıkları esnaf bırakmıyorlardı. Gün boyu yorulmadan geziyor; çat kapı ziyaretler yapıyordu.

Peki gençler ne istiyordu?

Toplumun şekillenmesinde en önemli paya sahip olan gençler, Türkiye nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturuyor. Buna karşın, gençlerin doğru yönelimlere sahip olması için; kısaca uyuşturucu madde, alkol bağımlılığı ve benzeri kötü ahlaki alışkanlıklardan uzak durmalarını sağlayacak yeteri kadar sosyal proje mevcut değil.

Madde bağımlılığı tedavi merkezleri arttırılsa da, bunlar da yeterli gelmiyor. Çünkü çözüm bu değil. Çözüm gençlere daha erken yaşlarda ulaşmak. Çözüm gençleri başarılı olabileceği sosyal projelere katmak. Çözüm gençlerin yeteneklerini ortaya çıkarmak, kendisinin de bunun farkına varmasını sağlamak. Çözüm gençlere örnek alacağı (role-model olacak) akranlarıyla tanıştırmak. Çözüm gençlere hayallerini gerçekleştirmesi için imkan sağlamak.

Daha pek çok çözüm başlığı yazılabilir. Bunlar öncelikle olmasını düşündüğüm üst başlıklar. Bunlar sadece devlet eliyle değil, sivil toplumun da bu alanda çalışma yapmasıyla ulaşılabilecek hedefler.

2007 yılında kurulan Çayeli Gençlik Derneği de bölgesinde yaptığı sosyal projeler ile gençlere ulaşarak yukarıdaki hedeflere ulaşmaya çalışıyor. Düzenlediği spor faaliyetleri, eğitimler, konferanslar; yürütülmesinde gençlerin yer aldığı kampanya ve projelerle bu hedeflere ulaştı. Fakat daha fazla gencin dahil olması için yapılması gerekenler vardı, bunlardan biri de Çayeli’nde bu gençlik faaliyetlerinin yürütülebileceği bir merkezin kurulması.

İşte 4 yıl önce, bu merkezin kurulması için Çayeli Gençlik Derneği Başkanı Vatan Karakaş’ın başlattığı imza kampanyası ile yaz aylarında Çayeli’nde bulunan gençlerin desteğiyle kapı kapı dolaşıldı ve yüzlerce imza toplandı. İlk imzayı da birlikte atmıştık ve arkadaşlarımızla birlikte Çayeli’ni karış karış dolaşmaya başlamıştık.

Ekim ayına kadar imzalar toplanmaya devam etti ve sonunda, Çayeli’ne Gençlik Merkezi kurulması talebinin yazılı olduğu dilekçeyle birlikte Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yollandı.

İmzalar yollanıyor.

İmzaların yollanmasından itibaren, Gençlik Merkezi talepleri farklı kanallar üzerinden de dile getirildi ve sonunda hedefe ulaşıldı. 2013 yılında Gençlik Merkezi inşası için ihaleye çıkıldı. Mayıs 2015’te tamamlandı.

4 yıl önce sokaklarda imza toplayan gençleri düşünüyorum. Şimdi bir çoğu üniversitelerinden mezun oldu, bir kısmı da son sınıfta. Süreçten haberdar olmayanlar da vardır, belki de bu yazı onlara sürpriz olacak. Ama gençler isteyince başarabildiklerini görmeliler.

4 yıl uzun bir süre mi sorusunun cevabı ise, evet uzun fakat geç değil. Bugün pek çok Anadolu kentinde, bu gibi merkezlere ihtiyaç var. Burada en önemli rol bölge halkına düşüyor. Talepkâr olmalılar ve bu yönde isteklerini belli edecek çalışmalar yapmalılar. Diğer taraftan da, talepleri gerçekleşmiyor diye vazgeçmemeli aksine sivil toplum kurumları ile bu hedeflerinin peşinden koşmalılar.

Bu konuda Çayeli’nin çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Türkiye geneliyle karşılaştırınca, 2007 yılında kurulan bir Gençlik Derneği’nin olması ve diğer yandan yine bölgede aktif faaliyet gösteren Çayeli Doğa Sporları Kulübü‘nün varlığı gençler için mükemmel bir imkan.

Henüz Çayeli’ne gidip Gençlik Merkezini inceleme imkanım olmadı fakat fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla, Avrupa’da gezdiğim gördüğüm gençlik merkezlerinden çok daha iyi tasarlanmış mimarisi ve salonları var. Gençlerin göz zevklerine hitap edecek şekilde de bir donatılmış. Emeği geçenlerin ellerine sağlık.

Bir Cevap Yazın