TUBITAK’ın Enerji Verimli Binalar Bilgilendirme Toplantısı

TUBİTAK, İstanbul Sanayi Odası ve Avrupa İşletmeler Ağı tarafından organize edilen, Enerji Verimli Binalar Ulusal Bilgilendirme Günü kapsamında, Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programları fonları ile gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilecek projelerin sunumları gerçekleştirildi. Ayrıca, İspanya ve İtalya’dan gelen şirket temsilcileri, hazırladıkları projelerin sunumlarını gerçekleştirerek, toplantıya katılan kurumları partnerliğe davet ettiler.

Toplantının belli başlı konularına kısaca değineceğim.

7. Çerçeve Programları (7ÇP) nedir?

Avrupa Birliği’nde, çok uluslu araştırma ve teknoloji geliştirme projelerinin desteklendiği başlıca Topluluk Programı’dır. Türkiye’de TUBİTAK tarafından yürütülmektedir. Programlara, ulusal/uluslararası kanunlar ve AB kanunlarına göre kurulmuş tüzel ve gerçek kişiler başvurabilirler. Ayrıntılı bilgiye http://www.fp7.org.tr/home.do;jsessionid=46A798FB0D832F876EE0ECA557D71D14?ot=1&sid=3100 adresinden ulaşabilirsiniz.

Avrupa İşletmeler Ağı (AİA)nedir?

Avrupa Komisyonu, KOBİ’lere daha kapsamlı hizmet sunmak amacıyla 2008 yılı itibariyle Avrupa işletmeler Ağı’nı devreye soktu. AİA, KOBİ’leri Avrupa Birliği mevzuatı, politikaları, hibeleri, kredileri ve ihaleleri konusunda bilgilendirir, ticari işbirlikleri geliştirmeleri amacıyla firmalar arası ikili görüşmeler, ülke günleri, dış ticaret eğitimleri düzenler. Ayrıntılı bilgi için tıklayın, http://www.aia-istanbul.org/tr/content.asp?PID={78263C27-22A4-4A6B-8C76-A0CA4F316B4F}

15 Haziran 2012 günü gerçekleştirilen toplantının açılışını, TUBİTAK’tan İlknur Yılm
az ve Abdurrahman TÜRK yaptılar. Ardından; Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Can ERKEY ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Dr. Hatice Sözer başarı hikayeleri olarak projelerini anlattılar.
İlknur Yılmaz, 10 Temmuz 2012’de çağrısı açılacak ve 110 milyon Avro olacak bir programdan bahsetti. Abdurrahman Türk ise, 7.ÇP kapsamında projelere nasıl fon aktarıldığını anlattı. Prof. Dr. Can Erkey, “NanoInsulate” isimli projelerinden bahsederek, binalarda nasıl enerji tasarrufu yapılacileceğine değindi. Projeye http://www.nanoinsulate.eu/ sayfasından ulaşabilirsiniz.
Dr. Hatice Sözer ise “R2Cities” başlıklı projesini anlattı.Toplantıya verilen öğle arasının ardından; İspanya, Madrid merkezli ACCIONA Teknoloji Merkezi’nden Javier Mandaras, kurumunu ve projesini tanıttı. İnşaat sektöründe yer alan kurumun, 30000’den fazla çalışanı bulunuyor. Genellikle hızlı tren ve hastane projelerini üstleniyorlar. Kurum hakkında detaylı bilgi, http://www.acciona.com/.

Bu sunumun ardından, D’APPOLONIA şirketinden Andrea Cavallaro projelerini anlattı ve salondaki kurum temsilcilerini “SmartCity” projesine partner olmaya çağırdı. Şirketin internet sayfasına buradan ulaşabilirsiniz, http://www.dappolonia.it/. Tanıtım yapan son iki kurum; CARTIF ve TECNALIA idi.
Yapılan sunumların ardından, ikili toplantılara geçilerek kurumlar bir birlerini tanıyarak ortaklıklar gerçekleştirdi.Siz de AİA toplantılarından haberdar olmak istiyorsanız, bu sayfadan üye kayıdı yapabilirisiniz. http://www.aia-istanbul.org/tr/User_Signup.asp

Bir Cevap Yazın