Türkiye’de Wikipedia, Booking.com ve PayPal gibi yasaklı sitelere ve uygulamalara erişmek için farklı yöntemler tercih ediliyor.
Fakat benim burada bahsetmek istediğim Türkiye’deki yasaklı sitelere nasıl girebileceğiniz değil, kimlerin hiçbir çaba sarf etmeden Wikipedia.com‘a girdiği, Booking.com‘dan rezervasyon yaptığı ve PayPal‘i kullanabildiğidir.
PayPal‘in Türkiye’deki faaliyet lisansı iptal edildi ve şirket operasyonlarını 6 Haziran 2016’da durdurdu.
Booking.com haksız rekabete yol açtığı ve vergi ödemediği gerekçesi ile dava edildi ve 2017 yılında Türkiye’deki faaliyetleri kısıtlandı. Türkiye’den giriş yapıp yurt dışındaki otellerde rezervasyon yapabiliyorsunuz ama Türkiye’deki otelleri göremiyorsunuz. Fakat siteye yurt dışından giriş yaparsanız Türkiye’deki otellerde rezervasyon yapmanız hala mümkün.
Wikipedia.org‘a erişim 2017 yılından beri tamamen engelli. Fakat Wikipedia’ya wikizeroo.org alan adı ile erişilebiliyor ya da girmek istediğiniz sayfada “wikipedi.org”un önüne rakamla sıfır “0” yazarsanız sayfanız açılıyor.
(https://tr.0wikipedia.org/wiki/Istanbul gibi)
Yasaklı sitelere hiçbir ekstra çaba sarf etmeden girebilenler
Evet doğru. Bu kişiler ne VPN kullanıyor, ne de IP değiştirmeleri gerekiyor! Tek yaptıkları şey Türkiye’de kablosuz ağlara bağlanmadan telefonlarındaki mobil veriyi kullanmak.
Bu ayrıcalıktan faydalananlar yurt dışında kullandıkları sim kart ile Türkiye’ye gelen kişilerdir. Bunlar yabancı turistler olabilir, tatile gelen gurbetçiler veya bilinçli olarak yabancı ülke sim kartı kullanmayı tercih edenler olabilir.
Ben ise bu özelliği kendim yeni fark ettim. İngiltere’de kullandığım servis sağlayıcısı Vodafone, paketimi aynı şekilde Türkiye’de de kullanmama izin veriyor.
Gelmeden önce araştırdım, Türkiye’de bulunacağım 1 yıllık süre içerisinde eve internet bağlatıp, telefonum için mobil internet paketi satın almak daha maliyetli çıktı.
Ben de ayda 10£ (~75TL) vererek kullandığım, İngiltere ve Türkiye numaralarıyla sınırsız konuşma, sınırsız SMS ve sınırsız mobil internet paketimi kullanmaya devam ettim.
Eve kablosuz internet bağlatmak yerine, bulunduğum yerde telefonumun hotspot (mobil internet paylaşımı) özelliğini açıyorum, evdeki bilgisayarları da şimdi o şekilde internete bağlıyorum.
İngiltere sim kartının Türkiye’de Londra IP’si alması
Hattımı Türkiye’de kullanırken telefonumda görünen ibare “Vodafone TR” fakat IP adresimin kaynağı Londra olarak gözüküyor.
Bilgisayarımın da IP adresi aynı şekilde İngiltere olarak gözüküyor. Mesela bu yazıyı İstanbul’da yazarken iplocation.com internet sitesinden kontrol ettiğimde aşağıdaki sonuç ortaya çıkıyor.

Durum böyle olunca, booking.com‘daki aramalarda Türkiye’deki oteller de görünüyor ve rezervasyon yapılabiliyor.

Bu durum hukuki bir sıkıntıya neden olur mu, devletin bundan haberi var mıdır emin değilim.
Ama görünen o ki Türkiye’deki turistler ne Wikipedia ne de Booking.com yasağından etkileniyor, tabi kendi mobil internetlerini kullandıkları sürece.
Yurt dışında e-ticaret yapanlar faydalanabilir
Yurt dışında e-ticaret yapıyorsunuz, kazandığınız parayı PayPal veya Payoneer gibi Türkiye’de kullanımı kısıtlı olan uygulamalara aktarmanız gerekiyor.
Bu durumda yurt dışı sim kartlarına bağlı mobil interneti kullanarak uygulamalara erişim sağlanabilir.
Yurt dışından aldığınız telefonu kaydettirmeden kullanmak
Bilindiği üzere yurt dışından alınan telefonlar Türkiye’de en fazla 120 gün kullanılabiliyor. Eğer bu süre içerisinde pasaportunuza kaydettirmezseniz telefonunuz kitleniyor.
Fakat bu kitleme durumu sadece Türkiye’deki GSM operatörlerinden aldığınız hatlar için geçerli.
Yani yurt dışından aldığını telefona, yurt dışından getirdiğiniz sim kartı takarsanız telefonunuzu kaydettirmenize gerek kalmayabilir.
Yeni yazı yayınladığımda bildirim almak için e-posta adresinizle blogu takip edebilirsiniz.
Soru ve görüşlerinizi aşağıda yorum olarak yazabilirsiniz.
İlgili Yazılar: