İmza atmadan kira sözleşmesi yapmak, banka hesabı açmak, eve internet bağlatmak

Neden ıslak imza atmak zorundayız? Sözlü beyan ile anlaşma yapamaz mıyız?

Kimileri “o günler geçmişte kaldı, güven bitti,” kimileri de “kanunlara aykırı, hukuki değil” diyebilir. 

Fakat Dünya’nın bir köşesinde, sözlü beyanla anlaşma yapmak ve abonelik başlatmak olağan hale gelmiş durumda. 

Neresi burası?

Birleşik Krallık (Türkçede yaygın olarak kullanılan şekliyle İngiltere)

birlesik-krallik-imza-sozlesme

İngiltere’de imza atmadan ve şubeye gitmeden yapabileceğiniz işlemler

Telefon hattı almak, eve internet bağlatmak, elektrik ve su aboneliği başlatmak, banka hesabı açmak hatta kira sözleşmesi yapmak için imza atmanıza gerek yok.

Örnekle anlatmak gerekirse; Türkiye’de ön ödemeli telefon hattı almak istiyorsunuz. Vodafone internet sitesine girip tarifelere baktınız. Size uygun tarifeyi gözünüze kestirdiniz.

Ne yazıyor “Hemen Başvur.” Tıkladık, bir harita açıldı, hattı almak için en yakın şubeyi gösteriyor.

Faturalı hat istiyorsunuz diyelim. O zaman sim kartınız eve gönderiliyor. Fakat başvuru için önce bir cep numarası girerek SMS doğrulaması yapıyorsunuz. (Yani eğer bir telefon hattınız yoksa, yeni bir hat alamıyorsunuz.)

Sonraki aşamada kimlik numaranızı, isminizi, iletişim bilgilerinizi giriyorsunuz. Ve kargonuz yola çıkıyor.

Hepsi bu kadar değil, çünkü size sadece bir sim kart göndermiyorlar. Başvurunuzun tamamlanması için sözleşmenizi de kurye ile gönderiyorlar.

Kurye gelip önce kimliğinizi ve başvuru bilgilerinizi kontrol ediyor. Eğer bilgiler doğruysa, kimliğinizin fotokopisini çekiyor ve sözleşmeyi imzalatıyor.

Ardından sim kartınızı teslim ediyor. Hattınız açılma işlemi ise teslimattan sonra başlıyor, birkaç gün sürüyor.

İngiltere’de telefon hattı almak

​İngiltere’de telefon hattı almak için yine Vodafone’u kullanalım, hatta 30 yaş altı ön ödemeli kampanyasına bakalım.

Web sitesine girip istediğimiz tarifeyi seçiyoruz. Satın al diyoruz. İsmimizi, e-postamızı ve adresimizi yazıp sözleşmeye tik atıyoruz.

‘Sim kartı bana gönder’ butonuna tıklayınca tüm başvuru süreci bitiyor. Sim kartımız 2 gün içinde posta kutumuza bırakılıyor.

Kart üzerindeki güvenlik numarası ile hattımızı aktive edip, Vodafone web sayfası üzerinden ödemeyi yaparak hemen kullanmaya başlıyoruz. (Taahhüt yok, istediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.)

Voxi Vodafone telefon hattı

Bu arada farkettiniz mi bilmiyorum, kampanya sadece 30 yaş altı kişiler için olmasına rağmen doğum tarihimizi sormadı.

Evet, ben de şaşkınım! Kimlik kontrolü yapmıyorsun, sözleşmeye imza attırmıyorsun, bari yaşımızı sorsaydın.

Yok sormuyor. Sen kampanyaya üye olurken sözleşmeye tik attın mı, attın. Doğru bilgi vereceğini bu şekilde beyan ettin mi, ettin. O zaman tamam.

Müşterilere potansiyel suçlu muamelesi yapılmıyor. Yanlış bilgi verirsen ve ortaya çıkarsa o senin sorunun…

Elektrik aboneliği başlatmak 

Ankara’da kiracı olarak yeni bir eve taşındınız diyelim. İhtimaller; elektrik aboneliği ev sahibinin üzerine kayıtlıdır, bir önceki kiracının üzerine kayıtlı olabilir ya da dairenin aboneliği yoktur. 

Her üç ihtimalde de yapmanız gereken şey kira kontratını alıp ilgili elektrik dağıtım şirketine gidip aboneliğinizi başlatmaktır. 

Gerekli belge ve bilgiler; ev sahibinin kimlik numarası, sizin kimliğiniz, doğal afet sigortası poliçe numarası ve tesisat numarası. Abonelik ücretini ödemeyi de unutmayalım.

İngiltere’ye yeni taşınan biri elektrik aboneliğini nasıl başlatır?

Öncelikle uSwitch internet sitesine girilir ve posta kodumuzu yazarak yaşadığımız bölgede en ucuz elektriği hangi şirket sağlıyor onu öğreniriz.

Sonra ilgili elektrik dağıtım şirketinin sitesine gidilir, teklif al butonuna tıklanır. Evin kaç oda olduğu, doğal gaz kullanıp kullanmadığınız gibi bilgileri girerek ortalama bir fiyat alırız.

Fiyattan memnun kalırsak ve abone olmak istersek isim, e-posta, doğum tarihi ve cep numarası bilgilerinizi gireriz. Sonra abonelik başlatmak istediğimiz dairenin adresini yazarız. 

Sonraki adım faturayı nasıl ödeyeceğiz, burada banka veya kredi kartı bilgilerimizi girip başvurumuzu tamamlarız. Ardından bir e-posta gelir, sürecin kaç günde ve nasıl tamamlanacağını açıklar.

Başvurumuzda bir sorun yoksa, sözleşmemizi e-posta ile gönderip sayacın kaç Kwh gösterdiğini sorarlar. Sayaca bakar, bu bilgiyi web sitesinden veya mobil uygulama üzerinden manuel olarak göndeririz. Ve aboneliğimiz o Kwh bilgisi üzerinden başlar.

Abonelik için şubeye gitmek yok, kimlik fotokopisi yok, imza yok.

bulb-account
Bulb enerji şirketinin web müşteri paneli. Sayaç bilgisini buradan giriyoruz. Ödeme şeklimizi buradan belirliyoruz. Hatta arkadaşlarımızı davet edip abone yaparsak 50£ indirim kazanıyoruz.

Artık ne kadar fatura ödeyeceğimize de biz karar veriyoruz, çünkü her ay gelip de sayacımızı okuyan biri olmayacak.

Sayaç kullanım bilgisini birkaç ayda bir şirkete göndermemiz yeterli. Göndermediğimiz aylar için tahmini kullanım miktarı üzerinden ödeme yapıyoruz, kullanım bilgisini girince de aradaki fark (eksi/artı) sonraki faturaya yansıtılır.

İngiltere’de su aboneliği başlatmak

İngiltere genelinde su dağıtım işini Severn Trent isimli şirket gerçekleştiriyor. Yeni bir eve taşınınca su aboneliği için yapmamız gereken tek şey şirketin web sitesine gidip müşteri kaydı oluşturmak.

Burada verdiğimiz bilgiler: Posta kodu, isim, doğum tarihi, e-posta adresi. Ve taşındığımız gün su sayacı kaçı gösteriyorsa onu yazıyoruz. İşlem tamam.

Bir sonraki fatura isminize kayıtlı olarak eve geliyor.

Kira sözleşmesi yapmak

Taşınıyorsunuz, kiralamak için size uygun daire bakıyorsunuz. İngiltere’de en yaygın kullanılan iki platform: Right Move ve Zoopla.

Diyelim size uygun evi buldunuz, emlak şirketiyle görüşüp evi gezdiniz, beğendiniz ve kiralamak istiyorsunuz.

Sözleşme yapmak için ev sahibiyle görüşmenize, hatta emlak şirketine gitmenize gerek yok. Emlak şirketi sözleşmeyi elektronik ortamda hazırlayıp, DocuSign internet sitesi üzerinden size ve ev sahibine e-posta ile gönderiyor. 

Tüm taraflar sözleşmeyi imzaladığında evi resmen kiralamış oluyorsunuz.

Screenshot 2019-05-31 07.24.31

İngiltere’de banka hesabı açmak

Banka hesabı açmak için de şubeye gitmenize ve imza atmanıza gerek yok.

Bankanın mobil uygulamasını telefonunuza indirip tüm işlemleri oradan gerçekleştirebilirsiniz.

Kimlik doğrulaması ve sözleşme onayı birkaç dakikada tamamlanıyor. 

İmza atmak yerine, selfie videonuzu çekip sözlü olarak “banka hesabı açmak istiyorum” demeniz yeterli. Detaylar: https://ilkergirit.com/2019/05/08/5-adimda-ingilterede-banka-hesabi-acmak/


İngiltere’de tecrübe ettiğim imzasız gerçekleşen işlemleri özetledim.

Farklı konularda başka ülkelerde benzer uygulamalar olabilir. Sizler de bu yazıya yorum yaparak konuyu genişletebilirsiniz.

Gelecek yazılardan haberdar olmak için blogumu e-posta ile takip edebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek bir yazı önerisi: İngiltere vize başvurusu neden ücretsiz?

İmza atmadan kira sözleşmesi yapmak, banka hesabı açmak, eve internet bağlatmak” için 5 yorum

Bir Cevap Yazın