İngiltere’de banka hesabı açmak kaç gün sürüyor?

Her yıl ortalama 250,000 uluslararası öğrencinin geldiği İngiltere’de en çok yapılan bankacılık işlemlerinden biri kuşkusuz hesap açmaktır.

Bu işlem üniversiteye yeni başlayan öğrenciler için haftalar; ülkeye yeni taşınan çalışanlar için ise adreslerini kanıtlayan ilk elektrik, su faturasının ardından günler sürebiliyor.

Hesap açabilmeniz için önce online başvuru yapmanız istenir. Ardından en erken tarihe randevu alırsınız. Bu süre genellikle 1-2 hafta sonrasıdır.

Randevunuza, pasaportunuz, oturum kartınız, öğrenci kartınız ve adresinizi kanıtlayan belgelerle birlikte gidersiniz.

Tedbiren randevu saatinden yarım saat önce bankada olursunuz. Randevu saati gelir fakat sıra yine size gelmez, yarım saat de öyle beklersiniz.

Sıra size gelir. Banka çalışanının yanına gider sandalyeye oturursunuz. İstenilen tüm belgeleri sırayla gösterirsiniz.

Banka çalışanı gerekli bilgileri bilgisayara kaydeder. Arada sizinle muhabbet eder, kendi hayatından bahseder, ailesini anlatır, hesap açma işleminden bağımsız sorular sorar.

Birkaç kez kalkar, belgelerinizin fotokopisini çekmeye gider. Yarım saat geçmiştir bile…

Sonra gelir sözleşmeyi imzalatır. Tekrar gider. Gelir ve “işleminiz tamam” der. Sadece banka çalışanının yaptığı işlemler yaklaşık bir saat sürer.

Tüm bu işlemleri birkaç dakikada yapmak…

Öncelikle belirtmem gerekir ki 1800’lü yıllardan bu yana uluslararası finans merkezi ünvanına sahip Londra, bankacılık konusunda çok çeşitli hizmetlere ev sahipliği yapıyor.

Bunlardan biri de son yıllarda hızla büyüyen mobil uygulama tabanlı (dijital) bankacılık sektörü oldu.

Nedir bu derseniz, kısaca ‘fiziksel bir şubesi olmayan’ ama geleneksel bir bankayla aynı hizmetleri verebilen bankadır. (Türkiye’de henüz bir örneği yok.)

İngiltere’de bugün, bankacılık lisansına sahip bu şekilde hizmet veren üç dijital banka var. Bunlar: Monzo, Starling Bank, Atom.

app-based-banks

Geleneksel bir bankada olduğu gibi, buradaki paranız (bankanın iflası, paranızı alamamanız durumlarına karşı) 85,000£’a kadar FSCS (Financial Services Compensation Schemegüvencesi altında.

Bu üç banka dışında da bankacılık hizmeti veren uygulamalar var. Örneğin TransferWise ve Revolut. Bunlar da FCA (Financial Conduct Authority) güvencesi ile paranızı elektronik olarak tutup fiziksel olarak Barclays, Lloyd’s gibi geleneksel bankaları kullanıyorlar.

Her uygulamayı ön plana çıkaran farklı özellikler mevcut. Örneğin Starling Bank’ta ATM’den para çekme limiti yokken, Monzo’da günde 350£ çekebiliyorsunuz. TransferWise ve Revolut ile uluslararası para transferini çok uyguna hatta ücretsiz yapabilirsiniz.

En son açıklanan rakamlara göre 2018 yılında 1.4 milyon Monzo kullanıcısı 178 milyon işlem gerçekleştirmiş. Monzo ayrıca Aralık ayında crowdfunding ile 36,006 yatırımcıdan 2 günde 20 milyon£ toplayarak rekor kırdı. https://www.crowdcube.com/explore/monzo-crowdfunding-round


Hesap açma işlemi

Hesap açma işlemini gerçekleştirmek için öncelikle bir mobil telefona ve geçerli bir telefon numarasına ihtiyacınız var. 

Geleneksel bankalarda olduğu gibi, hesap açabilmeniz için kimliğinizi doğrulamanız gerekiyor. (Adres doğrulamasına ise gerek yok.)

Kimlik doğrulama işlemi genellikle iki aşamada oluyor. Önce kimliğinizin veya pasaportunuzun fotoğrafını yüklüyorsunuz, sonra da bu belge ile birlikte kendi fotoğrafınızı veya videonuzu çekip sisteme yüklüyorsunuz.

Kimlik doğrulama işlemi görüntülerin sisteme yüklenmesinin ardından, başvuru yerine göre, birkaç saniye veya dakika sürüyor.

Eğer İngiltere’de oturumunuz varsa banka hesabı açmanızın önünde bir engel yok, fakat İngiltere dışından başvuruyorsanız buna olanak sağlayan FSCS güvenceli tek dijital banka Monzo(Fakat yine de banka kartını göndermek için sizden bir adres istiyor. Bu arkadaşınızın adresi de olabilir. Detaylar: https://monzo.com/blog/2018/06/01/getting-bank-account-no-fixed-address/)

Hesap açma işlemini, İngiltere dışından da başvuruya olanak sağladığı için Monzo üzerinden anlatayım. Bu bağlantıya tıklayarak üyelik işlemine başlayabilirsiniz. https://join.monzo.com/r/5y6b9nv Bu davet bağlantısı ile üye olursanız banka kartını kullanmaya başladığınızda hesabınıza 5£ yatırılacak.

open

Bağlantıya tıklayıp formu doldurduktan sonra Monzo uygulamasını indirip kimlik doğrulama işlemini gerçekleştiriyoruz.

dogrulama.png

Kimlik doğrulama işleminin hemen ardından, İngiltere’de İngiliz Sterlini cinsinden banka hesabınız açılmış oluyor.

Size verilen hesap numaranız ve banka kodunuzla İngiltere içinden ödeme alabilir, başka banka hesaplarına 7/24 süper hızlı para transferi yapabilirsiniz.

Monzo banka kartınız 1-2 gün içinde belirttiğiniz adrese gelecektir. Mobil uygulama üzerinden aktive etmediğiniz sürece kart kullanılamıyor.

Banka kartınızı herhangi bir ülkede komisyon ödemeden kullanabilirsiniz. İngiltere dışındaki ATM’lerden ise 250£’a kadar ücretsiz para çekebilirsiniz. Alışverişlerde ise sınırlama yok, işlemi gerçekleştirdiğiniz andaki döviz kuru üzerinden ödeme yapıyorsunuz.

Örneğin Türkiye’de bir mağazadan alışveriş yapıyorsunuz, 76.7 Türk Lirası ödemenizi Monzo banka kartı ile yaptınız. İşlemi gerçekleştirdiğiniz saniyede Sterlin/Türk Lirası kuru 7.6700 ise (ekstra bir ücret/oran alınmadan) hesabınızdan 10 Sterlin düşer. Detaylar: https://monzo.com/features/travel/

bütçe

Monzo ve diğer dijital bankaları kullanmanın güzel yanı harcamalarınızı düzenli olarak takip edebilmeniz. Hesabınızdan yaptığınız harcamalar anında bildirim olarak geliyor.

Ayrıca market alışverişine ne kadar, ulaşıma ne kadar, dışarıda yemeğe ne kadar para harcadığınızı otomatik olarak grupluyor.

Diğer bir özellik de harcamalarınızı arkadaşlarınız arasında bölüşebilmeniz. Örneğin üç kişi yemeğe gittiniz, farklı fiyatlarda yiyecekler sipariş verdiniz. Hesabı isteyip tek bir karttan ödemeyi yaptıktan sonra uygulama üzerinden bu miktarı istediğiniz tutarlarda bölebiliyorsunuz.

bolme.png

Son olarak paylaşmak istediğim diğer bir özellik ise birikim hesapları açarak, yaptığınız harcamaların küsüratlarını otomatik olarak burada tutabiliyorsunuz. Detaylar: https://monzo.com/blog/2018/11/01/savings-pots/

Hesabınıza nasıl para eklersiniz?

İngiltere’de başka bir bankada hesabınız varsa buradan para transferi yaparak hesabınıza para aktarabilirsiniz. Diğer bir seçecek de İngiltere’de bulunan ödeme noktalarından 1£ bedelle hesabınıza para yatırabilirsiniz. Detaylar: https://monzo.com/blog/2018/06/08/adding-money-to-monzo/

Diğer bir yöntem bu yazının sonunda…


İngiltere’de göstereceğiniz bir adres yoksa

Eğer İngiltere’de ikamet etmiyorsanız veya gösterebileceğiniz bir adres yoksa, alternatif olarak TransferWise Borderless hesabı kullanabilirsiniz.

border

TransferWise’a Türkiye’deki adresiniz üzerinden üye olabilirİngiltere’ye ek olarak ABD, Avrupa Birliği, Avustralya ve Yeni Zelanda’da banka hesap bilgilerine ücretsiz sahip olabilirsiniz.

Borderless hesap ile İngiliz Sterlini, Amerikan Doları, Avro, Avustralya Doları ve Yeni Zelanda Doları cinsinden hesaplarınıza doğrudan ödeme alabilirsiniz. Ayrıca paranızı 40’tan fazla para birimine (Türk Lirası dahil) dönüştürerek hesabınızda saklayabilirsiniz. 

TransferWise, diğer bankalarda olduğu gibi, müşterilerine ücretsiz olarak Debit Mastercard gönderiyor fakat Türkiye henüz kart gönderimi yapılan ülkeler arasında değil.

Eğer TransferWise hesabınızı açtıktan sonra yurtdışına çıkma durumunuz olursa, tatil amaçlı da olsa, debit kartınızı bulunacağınız adrese göndertebilir ve teslim alıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Gönderi yapılan ülkeler listesi: https://transferwise.com/help/article/2938735/transferwise-debit-mastercard/can-i-get-a-transferwise-debit-mastercard-in-my-country

TransferWise’ı dijital bankalardan ayıran en büyük özellik ülke içindeki para transferlerinden 0.65£ ücret alması. Dijital bankalarda bu işlem süper hızlı şekilde ücretsiz gerçekleştiriliyor.

82221

Diğer bir farklılık da debit Mastercard’ın yurtdışında kullanılmasındaki ücretlendirme. Örneğin, TransferWise hesabınızda Amerikan Doları var ve kartınızı Türkiye’de bir market alışverişinde kullanıyorsunuz, bu durumda yaptığınız ödemeden 0.35%-2.85% oranında bir ücret alınıyor. Fakat hesabınızda Türk Lirası olsaydı bu işlemi ücretsiz yapabilirdiniz.

TransferWise’ın en büyük avantajı ise yurtdışına, 50’den fazla ülkeye, geleneksel bir bankadan çok daha uyguna para gönderebiliyor olmanız. Örneğin Türkiye’den İngiltere’ye 250£ göndermek isterseniz ödemeniz gereken ücret sadece 15 Türk Lirasıdır.

Eğer Monzo banka hesabı açtınız ve hesabınıza İngiltere dışından para göndermek istiyorsanız da en iyi yöntem TransferWise ile transfer yapmaktır.

Paylaştığım TransferWise daveti üzerinden üye olursanız 500£’e kadar ücretsiz gönderi yapabilirsiniz: https://transferwise.com/i/ilkerg5

monzo-powered-by-transferwise

İlgili blog yazısı: İngiltere’de tasarruflu yaşamak için yapılması gerekenler

Sorularınız için aşağıdaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz.


Özelden yanıtladığım soruları buradan da paylaşayım:

  1. Kayıt olurken İngiltere numarası kullanmanıza gerek yok, +90 ile başlayan Türkiye hatları da olur yeterki hattınız açık ve kısa mesaj alabiliyor olsun.
  2. Türk vatandaşı olmak farklı fiyatlandırmalara neden olmuyor. Kullanım koşulları herkes için aynı.

İngiltere’de banka hesabı açmak kaç gün sürüyor?” için 2 yorum

  1. Monzoda hesap acamadim uyari mesaji verdi benim telefon kamerasi bozuk oldugundan dolayi baska telefon kullanmak zorunda kaldim bundan dolayimi hesap acilmadi mi acaba ??

Bir Cevap Yazın