Site icon İlker Girit

Tek kelime yazmadan, yılda 35.000 blog ziyaretçisi almak

Geçtiğimiz yıl bu blogu 35.386 kişi ziyaret etmiş, 2015 yılınındaki ziyaretçi sayısının neredeyse beş katı. Ben ise 2016 yılında tek bir kelime dahi yazmamıştım. Peki neden ziyaretçi sayısı çarpıcı biçimde arttı?

Sorunun cevabı, 2009 yılı sonbaharında aldığım Ekonomiye Giriş dersinde öğrendiğim arz talep eğrisinde. Sen ne kadar kalite ürünler üretsen de, bulunduğun pazarda buna talep yoksa batarsın.

Yazarlık da öyleymiş. Ne kadar kusursuz yazdığından ziyade, insanlar neyi okumak istiyor, neyi merak ediyor daha önemliymiş.

Aşağıdaki tablo, bu blogu (igirit.wordpress.com) kaç kişinin ziyaret ettiğini, kaç sayfa görüntülediğini gösteriyor.

2016 ve 2015 yılının en çok okunanı ne Avrupa Birliği üzerine yazdığım raporlar, ne de üniversitede hazırlayıp burada paylaştığım ödevlerim oldu.

Geçen yıl Askerlik değil yedek subaylık yapıyorum yazısı günde ortalama 100 kez görüntülenerek, 2015 yılında olduğu gibi 2016’da da en çok okunan yazı olmuş.

Halbuki askerlik tecrübelerimi anlattığım bu yazıdan sonra, 15 farklı yazı daha yazmıştım. Fakat hiçbiri bu konu kadar ilgi çekici ve merakları giderici olmadı, ki yazıya 250’nin üzerinde yorum/soru geldi.

Yazının altında sorulamayan sorular da, e-posta kutumu ve Facebook mesajlarımı renklendirdi. Bu yazı sayesinde, Türkiye’nin her köşesinden, askerlik konusunda soru işaretleri olan kişilerle tanıştım.

Avrupa’nın genç nüfusu en yüksek ülkesinde, neredeyse tüm genç erkeklerin merak ettiği ortak bir konuydu bu. Yani talep vardı. Arz ise çok azdı.

Tek bir blog yazısının, 15 diğer yazının toplamında daha fazla okunmasının nedeni, insanların sorularına cevap bulamayışıymış.

Son iki yılın birincisinden -2017’nin de muhtemel galibinden- bahsettik, ikinciyi de açıklayalım.

Avrupa Birliği Kurucu Ülkelerinin Gelişmişlik Düzeyinin Türkiye ile Karşılaştırılması raporu, 2016’da 2.392 görüntülenme ile en çok ziyaret edilen ikinci sayfa oldu.

Bu yazı 2017 yılına iyi başladı. Tahminim yıl sonunda toplam 7.000 ziyaretçiye ulaşacak.

– Google etkisi

Blog yazılarının okunma sayısındaki artışları doğrudan arz talep eğrisine bağlamak da doğru değil.

Ziyaretçi sayısındaki bu ciddi artışın en büyük nedenlerinden biri de Google algoritması: Fazla ziyaret edildikçe, daha fazla ziyaret edilirsin.

Google’da arama yaptığınızda, ilk sıralarda -reklamlardan sonra- genellikle en çok ziyaret edilen sayfalar çıkar.

Örneğin geçen yıl arama motoruna “fransa gelişmişlik” veya “yedek subay” yazdığımızda ilk sonuçlarda bu blogu göremezken, şimdi ilk sayfada karşımızda.

Bu tablo da, 2016 yılı ziyaretçilerimizin hangi ülkelerden geldiği.

Exit mobile version