Avrupa Komisyonu’na gönderdiğim mektuba cevap geldi!

8 Mart 2014 tarihinde Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso‘ya gönderdiğim, Schengen Vizesi başvuru süreciyle ilgili mektuba, Avrupa Komisyonu Schengen Direktörlüğü tarafından yanıt verildi.

Yazdığım mektupta, 13 Temmuz 2009 tarihinde yasalaşan Avrupa Birliği Schengen Regulasyonu‘na atıfta bulunarak; 26 yaş altı, eğitim amacıyla yurtdışına çıkacak kişilerden vize ücreti alınmaması gerekmesine rağmen, Türkiye’deki İspanya Başkonsolosluğu’nun bu Regulasyon’a aykırı işlem yaptığını belirtmiştim.

Bazı Schengen ülkeleri, sizin belirtmenize gerek olmaksızın eğitim amacıyla yapacağınız seyahatler için vize ücreti talep etmemektedir. Kimi ülkelerde ise, vize başvurusu yaparken böyle bir düzenlemenin olduğunu hatırlatmanız gerekmektedir. Benim yaşadığımda durumda ise, siz açıkça belirtseniz dahi Avrupa Birliği Regulasyonu’nu reddetme gafletine düşen ülkeler de olmaktadır.

(Avrupa Komisyonu’na gönderdiğim mektubun tamamını okumak için Open Letter to EU about the Visa Regulation.)

Yazdığım mektuba, 26 Mart 2014 tarihinde Avrupa Komisyonu’nda gelen yanıtı aşağıda paylaşıyorum. Bu yanıt emsal niteliğinde olup, Schengen vizesi başvurusu öncesinde ilgili Büyükelçilik veya Konsolosluğa gönderebilirsiniz, ayrıca vize başvurusu esnasında yanınızda bulundurabilirsiniz.

Girit.PDF-page-001

Vize başvurusu sırasında Schengen Regulasyonu (No 810/2009) Article 16(4)‘ten yararlanmak istediğinizi belirterek, başvuru dosyanıza; temsil ettiğiniz kar amacı gütmeyen organizasyon‘dan ilgili eğitime katılacağını belirten bir yazı eklerseniz; Avrupa Birliği Hukuku gereği sizden vize ücreti alınmayacaktır.


Schengen Regulasyonu’na göre vize ücreti alınmayacak durumlar:

(a) Altı yaşından küçük çocuklar;

(b) Araştırma veya eğitim amaçlı seyahat eden ilköğretim öğrencileri, üniversite öğrencileri,
yüksek lisans öğrencileri ve beraberindeki öğretmenleri;

(c) Bilimsel araştırma yapmak üzere Topluluk içerisinde seyahat eden, üçüncü ülkelerden araştırmacılara Üye Devletler tarafından tek tip vize verilmesini sağlamayı amaçlayan Avrupa Parlamentosu’nun 2005/761/EC sayılı Tavsiye Kararı ile 28 Eylül 2005 tarihli Konsey toplantısında belirtildiği şekliyle, bilimsel araştırma yapmak üzere seyahat eden, üçüncü ülkelerden araştırmacılar;

(d) Kar amacı gütmeyen örgütler tarafından düzenlenen seminer, konferans, sportif,
kültürel veya eğitim aktivitelerine katılan yine kar amacı gütmeyen örgütlerin 25 yaş ve
altındaki temsilcileri;

Vize ücretinin alınması ülkelerin rızasına bırakılan durumlar:

(a) altı ve 12 yaş arasındaki çocuklar;

(b) diplomatik pasaport ve hizmet pasaportu sahipleri;

(c) Kar amacı gütmeyen örgütler tarafından düzenlenen seminer, konferans, sportif,  kültürel veya eğitim aktivitelerine katılan 25 yaş ve altındaki kişiler.

No 810/2009 sayılı Regulasyona buradan ulaşabilirsiniz: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX:32009R0810 (Madde 16: Vize Ücreti)


Yukarıdaki haklar, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından yasalaşan, Avrupa Komisyonu tarafından güvence altına alınan, “Hukukun üstünlüğü” ilkesi kapsamında, Avrupa Birliği “Temel Değerleri” doğrultusunda üçüncü ülke vatandaşlarına tanınan haklardır. Bu konuyla alakalı, Büyükelçilik ve Konsolosluklarla yapacağınız görüşmelerde ısrarcı olabilirsiniz. Olumsuz durumlarda, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile görüşmenizi tavsiye ederim.

Sürecin sonunda, 28 Mart 2014 tarihinde İstanbul İspanya Konsolosluğu‘ndan gelen eposta aşağıdadır.

isp

Avrupa Komisyonu’na gönderdiğim mektuba cevap geldi!” için 3 yorum

  1. Kafam karıştı şimdi ben 26 yaşındayım ve öğrenci değilim.AGH ile yurtdışına gittiğimde vize ücreti mi ödeyeceğim? ya da gönderici kuruluş mu ödeyecek? Listede profilimi göremedim de 🙁

    1. Senin durumum konsolosluğun inisiyatifinde, fakat her halukarda vize ücreti ödesen de agh projesi tarafından karşılanacaktır.

  2. Teşekkürler ama keşke onlar ödeseydi ya baştan.işin yoksa hesabında para göster,vize parasını öde belki bir de bilet ücreti :/

Bir Cevap Yazın