Evet #BirYığınFırsat.
“Bir yığın fırsat” diyorum çünkü, etrafımızda o kadar çok fırsat varki değerlendirebileceğimiz; bunları saymaya çalışsak, liste yapsak; sonu gelmez! Bir genç olarak, bize en yakın olan ve en kolay şekilde erişebileceğimiz fırsatlardan bahsedip, bunlara nasıl erişebiliriz konusunda fikir vereceğim.
Tecrübe kazanmak isteyen ve yeni şeyler öğrenmek isteyen bir bireyin, maksimum düzeyde verim alabileceği çağ 20’li yaşlardır. Bu nedenle, bu yaşları olabildiğince güzel değerlendirmeli; gezip görmeli, yeni insanlarla tanışmalı, sorumluluklar üstlenmelidir.
Üniversite’ye başlayan bir öğrenci mutlaka şu fırsattan haberdardır, Erasmus Öğrenci Değişimi. Muhakkaktır ki hangi üniversite öğrencisine sorsak, bu konuda az veya çok bilgisi vardır. Şimdi bunu cepte tutalım! Daha önce bu ve benzeri programlardan yararlanmamış olanlar için, açık ve anlaşılır şekilde yazacağım.
Bu öğrenci değişimi programı, Üniversiteler tarafından yürütülen ve içeriğinin üniversitelerce belirlendiği, katılacak öğrencilerin akademik başarısına göre değerlendirmeye alındığı bir sistem.
Şimdi bahsedeceğim fırsat; yine buna benzer fakat içeriğinin tamamen sizin tarafınızdan oluşturulduğu, kimlerin gideceğini sizin karar verdiğiniz, hangi ülkelerle ortaklık kurulacağını ve tarihlerini sizin belirlediğiniz, not ortalamanızın veya İngilizce seviyenizin önemli olmadığı bir fırsat… (Böyle anlatınca epey fiyakalı oldu.) Ama hiç abartmıyorum, hatta az bile söyledim.
“Erasmus+ Programı’nın sağladığı nelerdir?” sorusuna yanıt olması için, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan bröşürü ekledim.
…
En nihayetinde, bahsettiğimiz fırsat uluslararası bir program olunca; soru işaretleri oluşmaya başlamıştır! Nasıl başvuru yaparız? Çok zor olmaz mı? Yabancı dilim yeterli seviyede mi? Bunun için şirket veya dernek mi olmak lazım? vb. gibi…
Can alıcı nokta da burası! Yazmaya başlarken “en yakınımızda ve en kolay erişebileceğimiz” fırsat olarak nitelendirmemin nedeni; Erasmus+ Programı’dan yararlanmak için, tüzel kişiliğe sahip olmanıza gerek yok veya çok üst düzey seviyede bir yabancı dile… Program’dan bireysel olarak da faydalabilirsiniz veya arkadaşlarınızla bir araya gelip oluşturacağınız, resmi olmayan bir grup şeklinde de… Elbette, Programın bazı başlıklarında Sivil Toplum Kuruluşu olmanız veya tüzel kişiliğe sahip olmanız gerekebilir fakat minimum seviyede bunların hiçbirine ihtiyacınız yok.
Başvuru yapmak çok mu zor? Hayır. Erasmus+ Programı Avrupa Komisyonu tarafından yürütülmektedir, bunun yanında her bir Program ülkesinde de Ulusal Ajanslar bulunmaktadır. Bunlar, o ülkedeki yetkili kurumlardır ve Erasmus+ Programı ulusal boyutta bu kurumlar tarafından yürütülmektedir. Proje başvuruları genellikle Ulusal Ajanslar’a yapılır ve başvuru formları o ülkenin kendi dilinde yazılabilir. Türkiye Ulusal Ajansı, Avrupa Birliği Bakanlığı altında Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı‘dır. İnternet sitesi www.ua.gov.tr‘dir. Programla ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Ne yapmalı! Nereden başlamalı?
Erasmus+ Programı, 28 Avrupa Birliği ve 6 Program ülkesini (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Makedonya ve Türkiye) kapsayan devasa bir yapı… İçerisinde, akademik çalışmalardan, sivil toplum faaliyetlerine ve spor aktivitelerine kadar pek çok alanda hibe sağlayan alt başlıklar mevcut.
Türkiye Ulusal Ajansı’nın internet sitesine girerek sizin için uygun olan fırsatları ve alt programları bulabilirsiniz, aynı zamanda bu programlara nasıl başvuracağınız konusunda da açık bilgilendirmeler var.
Şimdiye kadar bu Program’dan haberdar olmamış veya yararlanmamış olan gençler ve gençlik kuruluşları için en uygun başlama noktası; Türkiye Ulusal Ajansı’nın hazırladığı şu sayfayıdır.
Eğer diyorsanız, tüm detaylı bilgilere erişmek istiyorum. O halde, Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı 2014 Program Rehberi‘ni okuyabilirsiniz.
Erasmus+ Programı’ndan yararlanmak, (akademik olmayan kısmından) özellikle de uluslararası projelerde yer alıp gönüllü faaliyetlerin içerisinde bulunmak istiyorsanız, öncelikle şiddetli tavsiyem şudur ki Türkiye’de, hangi alanda çalışma yaptığı önemli değil, bir sivil toplum kuruluşunda gönüllü olmanız. Yani gönüllülük alanında, sivil toplum içerisinde az da olsa deneyiminiz olması. Şart mıdır? Hayır. Fakat bireysel olarak da birşeyler yapmak isteseniz, bu sizi bir adım öne çıkaracaktır.
…
Ben nasıl başladım!
Program’dan ilk kez 2010 yılında, Polonya’da düzenlenen uluslararası bir eğitimin katılımcısı olarak yararlandım. (Nasıl katıldığımla ilgili yazım) Devamında, Program’ı detaylı olarak incelemeye başladım ve Türkiye’de düzenlenen bir eğitime de, üyesi olduğum kurumu temsilen katıldım. Ardından, Program’dan yararlanmak için proje başvuruları yaptık ve bunun yanında pek çok da uluslararası ortaklık kurduk.
2010 yılından bu güne geldiğimizde, Erasmus+ Programı kapsamında; Türkiye’de projeler yürüttük, içerisinde bulunduğum ortaklıklarla 60’dan fazla genç yurtdışına çıktı. Bu çalışmalar sayesinde, edindiğim “network” ile Erasmus+ Programı dışında da gerçekleştirilen etkinliklerden haberdar olma fırsatım oldu. Bu da Program’ın dolaylı etkisi… (Bu süreci anlattığım yazım: Bir Eğitim Kursu İle Başlayan “Aktif Vatandaşlık”)
Ben Erasmus+ Programı’nı yurtdışındaki bir eğitimle tanımaya başlamıştım, bu sizin için de iyi bir “ilk adım” olabilir. Bunun için, eğitim duyurularının yapıldığı Türkiye Ulusal Ajansı’nın bu sayfasını takip edebilirsiniz.
Özetle, Erasmus+’dan en kolay şekilde faydalanabileceğiniz yöntemler şöyle:
- Türkiye Ulusal Ajansı internet sayfasından duyurularını takip edebileceğiniz, ulusal veya uluslararası eğitim kursalarına başvuru yapmak.
- Arkadaşlarınızla bir araya gelip, resmi olmayan şekilde bir grup kurarak, yurtdışındaki projelere ortak olmak.
- Arkadaşlarınızla kurduğunuz bu grup ile proje hazırlayıp, yurtdışı ortaklarınızla Türkiye Ulusal Ajansı’na başvuru yapmak.
- Sivil Toplum Örgütü iseniz, proje ortaklığı girişiminde bulunmak veya proje hazırlamak.
Yukarıda saydığım 4 madde, belki de Erasmus+ Programı’nın 10’da 1’lik kısmına bile denk değildir. Fakat Program’dan ilk kez yararlanmak isteyenler için iyi bir “ilk adım” olabilir.
Daha sonraki #BirYığınFırsat yazı dizisi konusu, “ilk adımı” atmış olup ilerlemek isteyenler için olabilir.
Bilgi paylaştıkça güzeldir. Siz de bu yazıyı #BirYığınFırsat tagı ile paylaşarak, daha fazla gencin Program’dan faydalanmasına vesile olabilirsiniz.