“Her şey” ne zaman başladı?

Buradaki “Her şey”den kastım, Avrupa Birliği çalışmalarına olan ilgimdir. Bu nasıl başladı diye bir soruyla başlayalım, cevabı kısa; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonrası üniversite tercihleri. (Şu an mâzide kalmış olabilir, ama bir zamanlar tüm lise öğrencilerinin dilindeydi “ÖSS”… Şimdileri o kadar çok ismi var ki hangi birini aklımda tutayım.)

O yıllarda üniversite sınavına hazırlanırken kafamda bir tercih vardı. Neyse, sınava girdim sonuçlar açıklandı, tercih yapma zamanı.. Elimizdeki puan ile istediğim yere yerleşebiliyorum. Ama nedendir bilinmez, hemen yazmadım o seçeneği.. Tercihler için son günler. Bir aile dostu; “gel Bahçeşehir Üniversitesi‘ne gidelim, tanırım günlerine…” dedi. O gün Beşiktaş Kampüsünü dolaştık, bölümler hakkında bilgi aldık. Ve ne mi oldu! Yaklaşık iki ay sonra kayıt yaptırmak için geldim. Şimdi 3. sınıf.

Avrupa Birliği bölümünde okumam, toplum içerisinde bir farklılık oluşturdu. “Ne okuyorsun?” diye sorduklarında “Avrupa Birliği İlişkileri” deyince; devamını getirmem, derslerden bahsetmem, her üniversitede bu bölümün olmadığından, mezun olunca ne yapacağıma kadar açıklamalar yapmak gerekmeye başladı. (:

Bu zor olan kısmı ama bir de “cazip” ve “çekici” olan bir yanı var o da direkt göze batması. Bir çok bölümdaşım bunu kullanamıyor maalesef(!).

İşte her şey, o “çekici” sebep ile başladı. Daha Avrupa Birliği Projeleri nedir bilmezken (hazırlık sınıfındayken), yerelde uygulanacak gençlik istihdamı projesinin içinde buldum kendimi. İlk toplantıda, biz ne yapıyoruz, bu da nedir dememe rağmen o akşam eve geldiğimde yaptığım araştırmalar sayesinde çabucak konuya hakim oldum. (En azından Avrupa Birliği projeleri nedir öğrendim.) Temmuz 2009.

Aradan bir kaç ay geçti, farklı bir proje çağrısı vardı, onu araştırdım ve sunumunu ben yaptım. (http://www.cayhaber.net/haber/aydefde-sivil-toplum-diyalogu-hibe-program-toplants) Ekim 2009.

Bu şekilde, projeleri araştırarak, sunumlar hazırlayarak Avrupa Birliği sürecine ilk adımımı atmış oldum. Burada vurgulanması gereken, bu sürece dahil olurken, Sivil Toplum Örgütlerinin, Derneklerin yeri ve önemi… Yaptığımız çalışmaları bir dernek çatısı altında yapıyor olmamız, gençlerin de bu çalışmalara katılabilmesi Sivil Toplum’un önemini göstermektedir.

Bir Cevap Yazın