Site icon İlker Girit

Genç liderler eğitimlerini Avrupa’da alıyor

Avrupa Birliği’nin sunmuş olduğu imkânlar ile birçok farklı eğitimi Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde almak mümkün.

Henüz Avrupa Birliği üyesi bir ülke olmasak da yapılan anlaşmalar ile AB’nin bazı fırsatlarından yararlanabiliyoruz. Bunlardan biri ise AB’nin büyük önem verdiği gençlik politikalarının geliştirilmesine katkı sağlayan Gençlik Programlarıdır. Gençler bu programlar ile yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli birçok etkinliğe katılabiliyor veya verilen hibeler ile gençler bu etkinlikleri kendileri organize ediyorlar. Bu etkinliklerin en büyük amacı farklı ülkelerde yaşayan gençlerin bu gibi fırsatlarla bir araya gelerek kültürler arası ilişkileri geliştirmek. Bu etkinlikler, her program ülkesinde bulunan Gençlik Ulusal Ajansları tarafından yürütülüyor ve hibeler bu birimler tarafından onaylanıyor. Türkiye’de ki koordinatör Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatına bağlı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı kısaca Türkiye Ulusal Ajansı.

Varşova’da katıldığım bir eğitim projesinde, şehir gezisi yaparken görüntülediklerimden…Ulusal Ajanslar tarafından hazırlanan etkinliklerin yanı sıra gençler de kendi projelerini geliştirerek diğer ülkelerde bulunan akranları ile buluşma fırsatı elde ediyorlar. Gençlik Değişimleri olarak adlandırılan bu programları gerçekleştirmek için gençler belli bazı kriterleri göz önünde bulundurarak hazırladıkları projeleri ile kendi Ulusal Ajanslarına başvuruyorlar. Uygun bulunan projeler Ulusal Ajans tarafından kabul ediliyor ve gençlere projelerini gerçekleştirmeleri için ihtiyaçları miktarında hibe aktarılıyor. Gençlik değişimlerine ek olarak, yurt içinde uygulanmak üzere proje hazırlayabileceğimiz programlar da mevcut.

Gençlerin hazırladıkları projelerin yanı sıra Ulusal Ajanslar tarafından hazırlanan etkinlikler genellikle eğitim amaçlı oluyor. Eğitim ve İş Planı olarak adlandırılan bu etkinlikler Ulusal Ajanslarca ve Avrupa Komisyonunca hazırlanıyor ve katılımcıların tüm masrafları program kapsamındaki hibe ile karşılanıyor. Bu etkinliklerin temel amacı katılımcıların Gençlik Programları hakkında tecrübesini arttırmak ve gençlik alanındaki çalışmalarına katkı sağlamaktır. Bu etkinliklere başvurular, başvuru formu ile online olarak yapılıyor. Bu eğitimler, Avrupa’da gençlik alanında çalışan kaynak merkezlerinin oluşturduğu Salto-Youth isimli ağ tarafından koordine ediliyor. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından hibe desteği verilen eğitimler ise sınırlı. Destek verilen eğitimlere www.ua.gov.tr adresinden ulaşabilir ve başvuru yapabiliriz. Pek çok bilgiye kaynaklık eden bu internet adresi ile diğer Gençlik Programları hakkında da bilgiye ulaşabiliyoruz ve proje başvurularımızı da buradan yapabiliyoruz.

29 Haziran 2010

İlker GİRİT

Exit mobile version