Site icon İlker Girit

Güle güle Whatsapp! “Kendi kararını veren son insan jenerasyonu olabiliriz”

Photo by Anton on Pexels.com

“Whatsapp’da özel ve gizli şeyler konuşmuyoruz zaten?”

Öncelikli sorun mesajların gizli kalması değil. Hemen her uygulamada gizlilik sorunu olabilir ve bir şekilde mesajlarınıza erişilebilir.

Bence buradaki sorun toplanan data üzerinden profilleme yapılmasıdır.

Örnekle, arkadaşınız size bir haber linki attı. O habere verdiğimiz veya vermediğiniz tepki üzerinden profiliniz oluşturuluyor.

Sonra bu örneklem büyüyor, bireysel profillerden ülke profilleri oluşturuluyor.

Böylece bir olay karşısında toplumun nasıl bir tepki vereceği önceden tahmin edilebiliyor.

Bu veriler ham şekilde veya işlenmiş olarak devlet veya devlet dışı aktörlere satılabiliyor.

Bu, işin pek farkında olmadığımız en tehlikeli sosyolojik ve siyasi boyutu. Peki reklam tarafında?

Google’ın yıllık reklam gelirlerini aşağıya ekledim; Kişisel verilerimiz üzerinden geliştirdiği reklam algoritmalarıyla 2019 yılında 134 milyar Amerikan Doları gelir elde etmiş.

Dünya’daki internet kullanan kişi sayısına bölünce, Google’ın bir kişi üzerinden yıllık kazancı yaklaşık 30$.

Bugün Google’a reklam vermek isteyen bir kurum, yaş aralığından eğitim seviyesine, gelir seviyesinden insanların hobilerine kadar en ufak ayrıntıyı seçip hedef kitle oluşturabiliyor.

Nasıl? Çünkü yaptığımız online alışverişler, aldığımız uçak biletleri, gittiğimiz şehirler, üye olduğumuz sosyal medya platformları, sağlık poliçeleri, banka ekstreleri vb hemen her şey eposta kutumuzda. Dahası merak ettiklerimizi sürekli Google’a soruyoruz.


“Reklamlarda sürekli beğendiğim ürünler çıkıyor, Whatsapp’la hayatım kolaylaşıyor fena mı?” diyenlere bir video önerisi…

“Kendi kararını veren son insan jenerasyonu olabiliriz.”

Davos Zirvesi’nin kıdemli danışmanı Cüneyd Zapsu. Hayvanlardan Tanrılara Sapiens kitabının yazarı Yuval Noah Harari‘nin bir oturumundan sonra röportaj veriyor.

“Verilerin sahibinin ‘küçük, çok küçük, ama çok çok küçük‘ elit bir grubun elinde olma tehlikesi var” dediğinde yıl 2018’di.

Bugün, Amerikan Başkanı Donald Trump’ın sosyal medya hesaplarının (her ne kadar haklı olsa da, herhangi bir mahkeme kararı olmadan) kapatılması durumu daha da anlamlandırdı.

Devam eden yazılarda Gmail’den bahsetmek istiyorum. Haberdar olmak için abone olabilirsiniz.

Exit mobile version