Site icon İlker Girit

Amerikan Doları en ucuza nereden alınır?

Döviz ve altın satın alım işlemlerinde uygulanan vergi oranı %0,2’den %1’e yükseltildikten sonra pek çok kişinin cevabını merak ettiği soru “Amerikan Doları en ucuza nereden alınır?” oldu.

Dövizi en uygun fiyata nasıl alabilirsiniz karşılaştırmalı olarak aşağıda anlatacağım.

Gerçek dolar kuru

Yazıyı yazdığım anda gerçek zamanlı Amerikan Doları / Türk Lirası kuru, yani Google’a dolar yazdığınızda veya investing.com‘da gördüğünüz kur 6,77‘dir.

2023 yılı güncel dolar alım bilgisi İçin tıklayın.

Yatırım amaçlı 1.000 Amerikan doları almak isteyelim ve bu işlemi online bankacılık üzerinden gerçekleştirdiğimizi düşünelim, yani banka aracılığıyla.

Bazı bankaların anlık dolar kurları şöyle:

Fakat dolar alım işlemlerini bu kurlar üzerinden gerçekleştiremiyoruz. Türkiye’deki bankalar bu kurlara %1 kambiyo vergisi uyguluyor.

Kambiyo vergisi uygulandığında 1.000 Amerikan doları satın almak için ödemeniz gereken yaklaşık Türk Lirası ise şöyle:

Yani 1 Amerikan Dolarının değerinin 6,77 Türk Lirası olduğu anda, bir doları bankalar üzerinden 6,87 TL ile alabiliyoruz.

Döviz alımında alternatif ucuz yöntemler

Döviz bürosu, banka gibi geleneksel döviz satın alım yerlerinin yanında bu işlemi daha ucuzu (hatta ücretsiz) yapabileceğiniz yerler var.

Bu yöntemler ikamet ettiğiniz ülkeye göre değişebiliyor.

Örneğin Türkiye’de değil de ABD, İngiltere veya herhangi bir AB ülkesinde ikamet ediyorsanız Revolut uygulaması ile ücretsiz/komisyonsuz gerçek zamanlı kur üzerinden döviz satın alımı yapabilirsiniz.

Yani şu an 1.000 Amerikan Dolarını 6.777 Türk Lirası ile alabilirsiniz.

Türkiye’de ikamet ediyorsanız yatırım amaçlı döviz satın alımını ucuza yapmak için iki farklı yöntem var.

Bunlardan biri TransferWise, uluslararası para transferi gerçekleştirmek için kullanılan Londra merkezli güvenilir bir platform.

Diğeri ise BtcTurk, 2013 yılında kurulan Türkiye’nin ilk kripto para alım satım platformu.


TransferWise ile döviz alımı

TransferWise uluslararası para transferleri için kullanılsa da Çoklu Döviz Hesabı özelliği ile ucuza döviz alımı imkanı sağlıyor.

Online kimlik doğrulaması yaparak birkaç dakika içinde hesap oluşturup, gerçek zamanlı kur üzerinden döviz alımı yapabilirsiniz.

Şu an 1.000 Amerikan Dolarını (ücretler dahil) 6.816 Türk Lirası ödeyerek alabiliyorum. Siz de TransferWise kurunu kontrol edebilirsiniz.

Bu VakıfBank’a göre 72 TL, Garanti Bankası’na göre 48 TL daha ucuza 1.000 dolar alabiliyorum demek.

Yani her 1.000 dolarlık satın alımda 7 ile 10 dolar arasında tasarruf etmiş oluyorum.

TransferWise bugün 50’den fazla döviz cinsinde hesap açılmasına izin veriyor.

TransferWise hesabı oluşturduktan sonra Bakiyeler menüsünden döviz hesabı açma işlemine başlayın ve kimlik doğrulamasını tamamlayın.

Kimlik doğrulaması tamamlandıktan sonra istediğiniz para cinsinde döviz hesabı açabilirsiniz.

TransferWise ile döviz satın alımı

1.000 Amerikan Doları almak isteyelim. Hesap oluşturduktan sonra dolar hesabımızı açıyoruz. 1.000 Dolar yükle ve ödemeyi Türk Lirası ile yap diyoruz.

İşlemi yaptığımız anda 1.000 Dolar için ne kadar Türk Lirası ödememiz gerektiği yazıyor. Bu miktar 48 saat boyunca sabit kalıyor.

Yani işlem yaptığımızda kur 6,77 olsun, ertesi gün 6,97 olsa dahi alım işlemini 6,77 üzerinden yapabiliyoruz.

Örneğin dün, Dolar/TL kuru 6,70 iken döviz satın alım işlemi başlatmıştım, şuan kur 6,77 fakat ödemem gereken miktar 6.749 Türk Lirasında sabit.

Ödememiz gereken miktarı TransferWise’ın Türkiye’de çalıştığı Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş’ye EFT yapıyoruz.

Döviz alım işlemini dilediğiniz zaman iptal edebiliyorsunuz.

Çoklu döviz hesabı (Borderless) ile İngiliz SterliniAmerikan DolarıAvroAvustralya Doları ve Yeni Zelanda Doları hesaplarınıza doğrudan ödeme alabiliyorsunuz.

TransferWise bu para birimlerinde size özel hesap numarası veriyor. Örneğin Fransa’daki bir şirket için freelance iş yaptınız, size ödeme yapacak. Şirket sizin TransferWise Avro hesabınıza ücretsiz olarak gönderebilir.

İlk gönderiyi ücret ve komisyon ödemeden yapmak için bu davet bağlantısını kullanabilirsiniz.

TransferWise Debit Kart

TransferWise müşterilerine ücretsiz olarak Debit Mastercard gönderiyor. Bu kart ile, hesabınızda bulunan para cinsi önemli değil, istediğiniz ülkede harcama yapabiliyorsunuz.

Yani hesabınızda Türk Lirası olsun, kartınızı Arjantin’de kullanabilirsiniz. Harcama yaptığınızda para birimleri arasındaki çeviriyi gerçek kur üzerinden otomatik yapıyor.

Fakat Türkiye henüz kart gönderimi yapılan ülkeler arasında değil.

Gönderi yapılan ülkeler:
Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İzlanda, İtalya, İrlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Hollanda, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, İsviçre.

2011 yılında kurulan TransferWise, İngiltere’nin Sermaye Piyasası Kurulu olan Financial Conduct Authority (FCA) tarafından yetkilendirilmiştir. Yani şirketin batması gibi bir durumda 85.000£’a kadar olan paranız etkilenmiyor ve size tam olarak iade ediliyor. TransferWise’ın FCA kaydını kontrol edebilirsiniz.

BtcTurk ile döviz yatırımı

Kripto para piyasası olan BtcTurk daha çok Bitcoin satın alımı için kullanılsa da dolar yatırımı amacıyla da değerlendirilebilir.

Bitcoin‘i hemen herkes duymuştur. Fakat Tether’ı duymamış olabilirsiniz.

Kripto para ticaretini kolaylaştırmak için, Tether ismiyle (kısa adı USDT) ABD dolarına endekslenmiş (sabitlenmiş/bağlanmış) bir kripto para birimi mevcut.

Yani 1 dijital dolar (USDT) karşılığında kasada 1 gerçek Amerikan Doları tutuluyor. Bu nedenle 1 Tether her zaman yaklaşık 1 ABD dolarına eşdeğer.

Kripto para ticareti genel olarak Tether ile yapılıyor.

Tether’ın günlük işlem hacmi yaklaşık 34 milyar$. Bu, Bitcoin ve diğer tüm kripto paraların günlük hacminden fazla demek oluyor.

Gerçek döviz kurunun 6,77 olduğu anda BtcTurk borsasında bir USDT 6,82 TL’den satılıyor. Komisyon ücreti dahil 1.000 USDT 6.834 Türk Lirasına alınabiliyor.

Bu da Vakıfbank’tan 54 TL, Garanti Bankası’ndan 30 TL daha ucuz demek. Fakat TransferWise’dan 18 TL pahalı.

BtcTurk’te Türk Lirası yatırma/çekme işlemlerinden ücret alınmıyor. Dolayısıyla ekstra bir maliyet doğmuyor.

TransferWise mı? Tether (USDT) mi?

İki yöntem arasındaki en önemli fark TransferWise’ın fiat (itibari) para kullanması, Tether’ın ise kripto para olması.

TransferWise’daki paranız mevcut para piyasaları içerisinde rahatça hareket edebilirken, Tether blokzincir (blockchain) ağına ihtiyaç duyar.

Yani alışveriş yapmak isteseniz veya restorana gitseniz kripto paranızı her yerde kullanamıyorsunuz (Kullanılabilen yerler var).

Fakat Merkez Bankaları tarafından basılan, cebinizdeki veya hesabınızdaki itibari parayı Dünya’nın hemen her yerinde kullanabilirsiniz.

7/24 açık kripto para piyasası

Tether’ın en önemli avantajı ise kripto para piyasasının 7/24 açık olmasıdır.

Yani bayramda, resmi tatilde istediğiniz zaman satın alabilir, transfer edebilir, Türk Lirasına çevirip banka hesabınıza havale edebilirsiniz.

Diğer tarafta da eğer TransferWise’ın debit kartını kullanabiliyorsanız, para birimleri arasında dönüştürme yapmanıza gerek yok çünkü harcama yaptığınızda işlem otomatik gerçekleşiyor.

Ayrıca TransferWise’ın 48 saatlik kur garantisi var. Piyasalar kapalı olsa da satın alma işlemine başlayabiliyorsunuz.

Örneğin Cuma akşamı işleme başladınız fakat mesai saati bittiği için EFT yapamadınız, sorun değil. Salı günü, sabitlediğiniz kur ile döviz alımı yapabilirsiniz.

Para gönderimi

BtcTurk’de kripto para gönderimi ücretsiz olduğundan USDT’yi istediğiniz adrese (yurt içinde veya dışında) anında ve masrafsız transfer edebilirsiniz. Tabi alıcının da kripto para cüzdanı olması lazım.

TransferWise’da ise farklı oranlarda gönderi ücreti var:

Revolut uygulamasının kullanılabildiği bir ülkede ikamet ediyorsanız, TransferWise’nın nispeten pahalı gönderi ücretini ödemek zorunda değilsiniz.

Revolut ile Türkiye’deki banka hesaplarınıza ücretsiz Türk Lirası veya döviz gönderebilirsiniz. Yalnız Türkiye’deki bankalar gelen Swift’lerden ücret alıyor.

Bildiğim kadarıyla en uygunları: Türkiye Ekonomi Bankası gelen gönderi başına 15 TL, QNB Finansbank (enpara) 20 TL.

Hangi yöntem daha uygun?

Eğer dövizi sadece al-sat yaparak yatırım amaçlı kullanmak istiyorsanız BtcTurk daha uygun görünüyor, çünkü Alış-Satış fiyat farkı oldukça düşük. Şuan 0,004 TL.

BtcTurk’ün aldığı komisyonları hesaba katarsak 1.000 USDT‘lik alış ve satış işlemleri arasında toplamda yaklaşık 25 TL (3,7$) fark oluşuyor.

TransferWise’da ise toplamda yaklaşık 100 TL (14,7$) fark oluşuyor. Bu fark bankalarda daha fazla: (1.000$ için yaklaşık alış satış fiyat farkları)

Bu durum kripto doları daha uygun bir ticari araç konumuna taşıyor.


Bitirmeden önce bir not: Tether (USDT) her ne kadar Amerikan Dolarına endeksli olsa da kendi volatilitesi var. Değeri Amerikan doları karşısında 0.99 ve 1.01 arasında bir dalgalanma içerisinde.

Ayrıca unutulmamalı, kripto para için güvence veren herhangi bir otorite şu an yok. Yani sistemin çökmesi, şirketin iflası durumunda paranızı geri alabileceğinizin garantisi yok.

Ben TransferWise hesabımı Eylül 2018’de Türkiye’de açtım, İngiltere’de de kullanmaya devam ediyorum. Şimdiye kadar bir sorunla karşılaşmadım.


Eğer önerebileceğiniz başka bir döviz alım platformu varsa Yorum Yap kısmından paylaşabilirsiniz.

Yeni yazılarda e-posta bildirimi almak için blogu takip edin. (Ayda ortalama 1 e-posta)

Diğer 1.322 aboneye katılın
Exit mobile version