Site icon İlker Girit

Üniversite mezunu askerlik: Yedek Subay, Yedek Astsubay, Erbaş/Er?

Yeni askerlik sistemi kapsamındaki ilk askerlik başvuruları 16-31 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılıyor.

Bedelli askerliğin sürekli hale gelmesinin yanında, erbaş/erler için zorunlu askerlik süresi 6 ay olurken, iki ve üç yıllık meslek yüksek okulu mezunları için yedek astsubaylık getirildi.

2015 yılında yedek subaylık yaparken yazdığım, şimdiye kadar 155.000’den fazla kişi tarafından okunan Askerlik değil yedek subaylık yapıyorum başlıklı yazıda tecrübelerimi anlatmıştım. Orada paylaştığım bilgileri güncellemek amacıyla şimdi bu blog yazısını yazıyorum.

Yeni sistemde başvurular e-Devlet ve askerlik şubeleri üzerinden yapılıyor. Eğer en az 4 yıllık lisans mezunu iseniz, başvuru sırasında, erbaş/er, yedek astsubay ve yedek subay tercihlerinden istediğinizi seçeceksiniz.

Eğer 2 veya 3 yıllık meslek yüksek okulu mezunu iseniz, erbaş/er veya yedek astsubay tercihlerinden birini ya da ikisini seçeceksiniz. Lise ve altı ise erbaş/er sınıfına otomatik olarak atanacaksınız.

Yaptığınız tercihler doğrultusunda atamanız ihtiyaçlar doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak ve sonuçlar e-Devlet üzerinden duyurulacak.

Yedek Subay mı? Yedek Astsubay mı? Erbaş/er mi?

Yüksek okul mezunları olarak, eğer askerlik hizmetini bedelli olarak yapmayı düşünmüyorsanız başvuru sırasında rütbeler arasında bir tercih yapmanız gerekecek.

Duruma yakından şahit olmuş biri olarak söyleyebilirim ki askerliği erbaş/er olarak 6 ay yapmanın en avantajlı yanı süresinin kısa olması ve sorumluluğunuzun az olmasıdır. Eğer sizi dışarıya bağlayan eş, çocuk, aile içinde bakıma muhtaç biri yoksa 1 aylık eğitim ardından 5 aylık hizmet hızlı şekilde geçecektir.

Erbaş/er olarak yapmanın olumsuz yanları ise sürekli kışla içerisinde olmanız ve kalabalık koğuşlarda kalmanızdır. Hafta sonu izinleri sınırlıdır, emir komuta zinciri içinde en alttasınızdır.

Diğer taraftan yedek subay/astsubay olmanın en olumlu yanı mesai saatleri içinde çalışan maaşlı askeri personel olmanızdır. Resmi tatillerde izinlisiniz, orduevi ve askeri kamplardan faydalanabilirsiniz.

Olumsuz yanı olarak değerlendirilebilecek olan ise sizden beklenti yüksektir ve sorumluluklarınız fazladır. Eğer size verilen emir ve görevleri en iyi şekilde yapmaya gayret ederseniz bu durumu olumsuzluk olarak değerlendirmeye gerek kalmaz.

Yedek astsubay ne iş yapar?

Yedek astsubay olmaya hak kazananlar öncelikle 2 aylık yedek astsubaylık kursunu tamamlamaları gerekir. Bu kurslar piyade, tank, istihkam vb. muharip sınıflarda olabileceği gibi ulaştırma, maliye, sağlık gibi yardımcı sınıflar için de olabilir.

Kursun sonunda bitirme sınavları yapılır. Bunlar, verilen eğitimlerle ve spor branşıyla ilgilidir. Bu sınavlar neticesinde ilk %10’luk başarı dilimine girenler, ilgili görev yeri listesinden istediği birliği seçme hakkını elde ederler.

Yedek astsubaylar kıt’a görevinde, astsubay çavuş veya altı bir rütbe ile, almış olduğu askeri eğitime paralel bir göreve atanırlar. Hangi işleri yapar, benzer görevler için: Askerlik değil yedek subaylık yapıyorum

10 aylık kıt’a görevinin ardından terhis olurlar veya isteğe bağlı olarak astsubaylığa geçiş başvurusu yaparlar. Bu başvurunun yöntemi ve değerlendirme kriterleri henüz açıklanmadı.

Astsubaylığa geçiş usulü belirlenene kadar, astsubaylık duyuruları personeltemin.msb.gov.tr internet sitesi üzerinden takip edilebilir.

Yedek subay ne iş yapar?

Yedek subayın eğitim ve kıt’a göreviyle ilgili detaylı yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

Yeni askerlik sisteminde, yedek subaylar da 10 aylık kıt’a görevinin sonunda subaylığa geçiş için başvuru yapabilirler.

Erbaş/er olarak askerlik yapanlar da 5 aylık kıt’a görevinin ardından sözleşmeli erbaş/er veya uzman erbaş olarak askerliğe 6 ay daha maaş alarak devam edebilirler. Bu sürenin ardından astsubaylığa geçiş başvurusu yapabilirler.

Yeni askerlik sisteminde hangisini tercih etmeliyim?

Şartlara göre değişir. Bedelli askerlikten yararlanma imkanınız var ve arkanızda bakmakla yükümlü kimseler bırakacaksanız bu seçeneği tavsiye ederim.

Bedelli askerlikten maddi olarak yararlanamıyorsanız ve en kısa sürede kesinlikle dönmeniz gerekiyorsa 6 aylık askerlik sizin için uygun olabilir.

Bu şartlar dışında en uygun seçenek bence yedek subay/astsubay olmaktır.

Yukarıda saydığım olumlu özelliklerin yanında, eğer askerlik süresini hesaplayacak olursak yedek subaylık ve yedek astsubaylık hizmet olarak daha kısadır.

Basit bir hesap yapalım. 6 ay erbaş/er oldunuz. ((6 ay x 30 gün) – 15 gün izin) x 24 saat = 3690 saat askersiniz.

Yedek subay veya yedek astsubay oldunuz. ((2 ay eğitim x 30 gün x 24 saat) + (10 ay x 30 gün x 9 saat) – (30 gün izin x 24 saat) = 3420 saat askersiniz. Geri kalan sürede sivil yaşamınıza devam edersiniz.

Yani yedek subay/astsubay olarak askerlik yapmak kışlada kaldığınız ve üniforma giydiğiniz süreyi hesaplayınca, erbaş/er olarak 6 ay askerlik yapmaktan daha kısa oluyor.

Mesai bitiminde kışla dışına çıkmak sizin asker olduğunuz gerçeğini elbette değiştirmiyor, sorumluluklarınızı ortadan kaldırmıyor.

Fakat gerçek mesleği askerlik olmayan kişilerin birden sürekli olarak kışla içerisinde kalması, aynı yerde yemek yemesi ve koğuşta yatması mental olarak yorucu olabilmektedir. Bu göz önüne alınınca en doğru seçeneğin yedek subaylık/astsubaylık olduğunu düşünüyorum.


Bu yazının altına soru ve görüşlerinizi bırakabilirsiniz. Ayrıca yeni yazılardan haberdar olmak için blogu e-posta ile takip edebilirsiniz.

Yazıyı faydalı bulduysanız lütfen paylaşın.

Görev yaptığım birlikteki askeri pentatlon fotoğraf ve videoları için tıklayın.

2015 Polatlı Atışlı Tatbikat fotoğraf ve videoları için tıklayın.

Yedek subaylıkla ilgili sıkça sorulan sorular için tıklayın. Dövme, renk körlüğü, yurtdışına çıkma, asteğmen maaşı…

Exit mobile version